İSTİRAHATLI OLAN İŞÇİLERİN İŞYERİNDE ÇALIŞMADIKLARINI BİLDİRMEYEN    İŞVERENLERE İDARİ PARA CEZASI GETİRİLDİ.

 

          I- GİRİŞ:

 

12 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İstirahatlı Olan Sigortalıların İşyerinde Çalışmadıklarına Dair Bildirimin İşverenlerce Sosyal Güvenlik Kurumu’na Gönderilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile getirilen yeni bir hükme göre, bundan böyle hasta olup doktora giden ve istirahat (rapor) alacak olan işçilerin istirahatlı oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıkları, işverenleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda  (internet kanalıyla) gönderilecektir.

   

Söz konusu tebliğe göre işverenlerce;

- 10 günden kısa süreli istirahatlarda istirahatın bittiği günü takip eden 5 iş günü içinde,

- 10 gün ve daha uzun süreli istirahatlarda ise 10’ar günlük sürelerin bittiği günü takip eden 5 iş günü içinde,

- Son 10 günlük süreden arta kalan istirahat süresinin bittiği günü takip eden 5 iş günü içinde,

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun  www.sgk.gov.tr internet adresindeki  İŞVEREN menüsünden, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” GİRİŞ” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilmek suretiyle sigortalılarca hak edilen istirahat süresinin elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi zorunludur.

 

         II- İŞÇİLERİN İSTİRAHATLI OLDUKLARINA İLİŞKİN BİLDİRİMİN 5 İŞ  GÜNÜ

               İÇİNDE GÖNDERİLMEMESİ HALİNDE UYGULANACAK CEZALR :

 

            12.05.2010 tarihinden itibaren yürürlüğe giren tebliğe göre, sigortalıların istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeyen işverenlere, asgari ücretin iki katı tutarında, bu bildirimin yapılmaması halinde ise asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanacaktır.  

 

         III- KANUNSUZ SUÇ VE CEZA OLAMAZ, OLMAMALIDIR:

 

         5510 Sayılı Kanunda, işçilerin istirahatlı oldukları sürelerde işyerinde çalışmadıkları günlerin işverenleri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerektiğine  ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayrıca, aynı Kanunun, İdari Para Cezalarını düzenleyen 102. maddesinde de böyle bir “CEZA” türü  yer almamıştır. Kanunda olmamasına rağmen,  tebliğ ile  sigortalıların istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde ve hem de elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeyen işverenlere, asgari ücretin iki katı tutarında, bildirimin hiç yapılmaması halinde ise asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezasının uygulanması, hukukun temel ilkesi olan kanunsuz suç ve ceza olamaz  genel prensibine aykırı bir uygulama olduğu kanısındayım.

 

Öte yandan, Tebliğin dayanağı olan 5510 sayılı Kanunun 100. maddesi, Kuruma, bilgi ve belge isteme hakkı, bilgi ve belgelerin Kuruma verilme usulü ile ilgili gerekli düzenlemeler yapma yetkisi verilmiştir. Ancak tebliğe dayanak yapılan 100. maddeye göre, Kuruma  verilecek söz konusu belgelerin geç verilmesinden veya hiç verilmemesinden dolayı Kuruma herhangi bir CEZA tayın ve tespit yetkisi  tanınmamıştır.  

    

          Ayrıca, istirahatlı olan işçilerin resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş istirahat raporu,  Eksik Gün Bildirim Formu  (Ek- 10) ekinde  Kuruma verilmesi zorunlu olduğundan, sigortalının kaç gün istirahatlı olduğu,  kaç gün geçici iş göremezlik ödeneği  hak ettiği zaten Kurumda mevcuttur. Hal böyle iken, yani Kuruma başka bir zorunluluk nedeniyle verilmiş olan işçinin istirahat raporunun,  10 ar günlük dilimler halinde tekrar  Kuruma gönderilmesine ilişkin getirilen bu zorunluluk, muhasebeci- mali müşavirlerin gereksiz zaman israfına ve işverenlerin de astronomik cezalar ödemesine yol açacaktır.

 

 Cezalar, meydana gelecek muhtemel bir zararı veya bir hak kaybını önlemeye matuf olarak düzenlenmeli ve bu düşünceyle getirilmelidir. Oysa ki, başka bir zorunluluk gereği SGK’ya verilmesi mecburi olan,  işçinin istirahat raporunun 5 iş günü içinde ikinci bir defa gönderilmemesi durumunda hiç kimsenin bir hak kaybına uğraması söz konusu olmayacaktır.     

 

          IV- SONUÇ:

         

        Bahse konu Tebliğ ile yapılan yeni düzenlemeye göre,  12.05.2010 tarihinden itibaren hasta olup doktora giden ve istirahat (rapor) alacak olan işçilerin istirahatlı oldukları sürelerde, işyerinde çalışmadıklarını, işverenleri tarafından istirahat süresini takip eden 5 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda (internet) kanalıyla bildirmeleri ZORUNLUDUR. Bu bildirimi belirtilen süre içerisinde yapmayan işverenlere  asgari ücretin iki katı,  bildirimin hiç yapılmaması halinde ise asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

       

        Sonucu önceden belli olan ve kanunda olmamasına rağmen ilgili tebliğ ile getirilen bu yeni uygulama, işverenlerin büyük cezalar ödemeye ve  muhasebeden sorumlu olanlarında de çok ciddi sıkıntı çekmelerine yol açacaktır.  

 

                                                                                                         Ahmet Ağar

                                                                                    Sosyal Güvenlik Müşaviri

 

Büklüm Sok. No: 9/4 Kavaklıdere- ANKARA

Tel: 0312- 4199369-4199374   Fax : 0312- 4199371

e-posta : ahmetagar@ahmetagar.com

e-posta : agarahmet@turmob.org.tr


 

| | Bu yazi toplam 8971 kez okundu...
Bu Sayfayı Paylaş
 
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)